Resa till Teheran, Kashan, Yazd, Meybod och Esfahan

11 dagar

Res med oss till Irans huvudstad Teheran, för att sedan fortsätta till mattornas stad Kashan, den mystiska staden Yazd, ökenstaden Meybod och en av Persiens äldsta städer: Esfahan. I resepaketet ingår flyg, transfer, visum, hotell, mat och utflykter.

Teheran

Huvudstaden med sina 13 miljoner invånare är Irans största stad. Staden sjuder av liv och rörelse samtidigt som det finns även plats för vila och eftertanke. Trots stadens storlek finns här nämligen inte mindre än 739 parker! Teheran ligger på 1 137 meters höjd över havet och vintertid finns möjlighet till skidåkning i närheten. Två torn utgör landmärken för Teheran: Azaditornet (Shahyad) och Miladtornet. Några av de största sevärdheterna i övrigt är de kungliga palatsen och en rad berömda museer. Diamanten Daria-i-Noor, en av världens största, hör till stadens skatter.

En storstad som Teheran har naturligtvis mycket att erbjuda i form av aktiviteter och shopping. Här finns såväl basarer som exklusiva affärer med traditionellt hantverk, souvenirer och lyxartiklar. Några specialiteter är vackra tyger, musikinstrument, kopparkandelabrar och självklart persiska mattor.

Under din vistelse i Teheran kommer du att besöka bland annat:

 • Golestan-palatset, det äldsta av de historiska monumenten i Teheran och upptaget på Unescos världsarvslista. Palatset hör till de kungliga byggnader som tidigare omslöts av en stadsmur.
 • Sa’dabad-palatset, det historiska palatset där Irans president bor idag.
 • Mattmuseet, Teherans stora museum om persiska mattor.
 • Niavaran-palatset, ett historiskt palats bestående av många byggnader och ett museum.

Kashan

Oasstaden Kashan har 250 000 invånare och är internationellt känd för sina mattor och tyger. Här finns en stor del av Irans mattfabriker och persiska mattor är också det som lockar turisterna, inte minst till stadens mattmuseum och basarer. Här finns självklart också fantastiska tillfällen till att hitta vackra och prisvärda mattor att köpa.

Det vidsträckta ökenlandskapet utgör en spännande kontrast till den grönskande staden Kashan. I närheten finns även andra, lite mindre städer som drar turister året runt till regionen.

Under din vistelse i Kashan kommer du att besöka bland annat:

 • Tepe Sialk, en stor arkeologisk utgrävningsplats. Härifrån kommer många antika persiska fynd du kanske sett på British Museum i London eller Louvren i Paris.
 • Baghe Fin, en vacker trädgård från 1500-talet.
 • Ameri-huset, vacker historisk byggnad och museum. En av många av de stora och spektakulära byggnader som är typiska för Kashan.

Yazd

Vårt besök till staden Yazd kommer att ge dig tillfälle att bättre lära känna och förstå den zoroastriska religionen. Zoroastrismen grundades av Zarathustra och var den dominerande religionen i Stor-Iran i över 2000 år. I staden Yazd finner du eldtemplet där en eld ska ha brunnit ända sedan 400-talet, och tystnadens torn, Dakhameh, som utgörs av enorma cirkelformade konstruktioner för de döda.

Yazd, som besöktes av Marco Polo 1272, är också känd som centrum för persisk arkitektur. Staden har en dryg miljon invånare och ligger några hundra kilometer sydost om Esfahan, omgiven av öken och salta sjöar.

Under din vistelse i Yazd kommer du att besöka bland annat:

 • Atashkade Zartoshtian, det berömda eldtemplet med den brinnande elden.
 • Meidane Amir Chakhmagh, ett komplex av byggnader som bland annat består av en moské vid en öppen plats, ett badhus och en brunn. Amir Chakhmagh är känt för sina symmetriska alkover som lyses upp efter mörkrets infall.
 • Dolat Abad, en av nio trädgårdar i Iran som är registrerade på Unescos världsarvslista.
 • Chak Chak, en grotta med en helig eld uppe på en klippvägg i ett öde ökenlandskap utanför staden Yazd. Viktig vallfärdsort för zoroastrier från hela världen och Irans heligaste zoroastriska plats.

Meybod

Ökenstaden Meybod är en oas med runt 70 000 invånare i närheten av Yazd. Stadens historia går tillbaka till förislamisk tid och Meybod var Irans huvudstad under Mozaffarid-eran. Meybod är en liten pärla omgiven av gamla stadsmurar, numera känd för sin keramik och sitt porslin.

Under din vistelse i Meybod kommer du att besöka bland annat:

 • Meybods kylskåp, en enorm byggnad som gjorde det möjligt att förvara is ända in i den varmaste perioden. 
 • Mattmuseet i Meybod.

Esfahan

I Esfahan finns några av den muslimska världens mest enastående monument och staden är också alldeles särskilt behaglig att promenera runt i. Här finns såväl lockande shoppinggator som vackra stadsträdgårdar som korsas av vattendrag och inbjuder till kontemplation och vila.

Esfahan omnämndes redan under 100-talet e Kr av geografen och astronomen Ptolemaios. Idag är Esfahan Irans tredje största stad med 1,7 miljoner invånare, känd för paviljongen Chehel Sotoun, bron Siosepol, Naqsh-e Jahantorget och självklart sin stora moské.

Under din vistelse i Esfahan kommer du att besöka bland annat:

 • Chehel Sotoun, det berömda palatset med den långa vattenbassängen mitt i stadsparken.
 • Naqsh-e Jahan, torget på de iranska 20 000-riadssedlarna. Upptaget på Unescos världsarvslista sedan 1979.
 • Siosepol, den vackra täckta bron med 33 bågar. Här kan du promenera över floden i flera nivåer.