Resa till Shiraz, Esfahan och Teheran

11 dagar

Res med oss till poesins, rosornas och näktergalarnas stad Shiraz i sydvästra Iran och låt dig uppslukas av magin och atmosfären. Därefter besöker vi Esfahan som är en av Persiens äldsta städer och avslutar rundresan i huvudstaden Teheran. I resepaketet ingår flyg, transfer, visum, hotell, mat och utflykter.

Shiraz

Shiraz grundades redan under förislamisk tid, det vill säga före 600-talet, och omges av en bergskedja. Många berömda diktare är födda här och staden är också känd för sina vackra trädgårdar och parker. Kanske tänker du på vin när du hör stadens namn, och mycket riktigt har här tidigare funnits vinproduktion. Idag utgör rosenträdgårdarna och parkerna rena oaser av stillhet där Shiraz-borna gärna promenerar. Poeten Hafaz’ mausoleum är ett exempel på en fridfull plats där man gärna sätter sig och njuter av en kopp te i skuggan efter besöket.

 

Under din vistelse i Shiraz kommer du att besöka bland annat:

 • Arg e Karim Khan, en fästning från mitten av 1700-talet som idag bland annat är ett museum.
 • Naghshe Rostam, en arkeologisk gravplats med upp till 3 000 år gamla reliefer.
 • Persepolis, eller Takhte Jamshid, den berömda forntida ruinstaden, upptagen på Unescos världsarvslista 1979. Persepolis började byggas 521 f Kr som en del av ett omfattande program av monumentala byggen. Staden förstördes delvis av Alexander den store år 331 f Kr och har under flera århundraden varit mål för arkeologiska expeditioner. Man trodde länge att Persepolis bara användes för rituella syften en gång om året men vet numera att staden var permanent bebodd och huvudstad i Akemeniderriket.
 • Poeten Hafez’ mausoleum. Hafez levde på 1300-talet och är populär än idag. Hafez verk är kända även i västvärlden och betraktades av Goethe som pärlor i världslitteraturen.
 • Bazar Vakil, Shiraz’ största basar med gamla butiker och vackra innergårdar. Här kan du köpa persiska mattor, kryddor, hantverk i koppar och antikviteter.

 

Esfahan

Esfahan är en av Irans behagligaste städer där man njuter av att promenera runt, vila sig i de vackra stadsträdgårdarna som korsas av vattendrag och flanera längs shoppinggatorna. Här finner du också monument som räknas som den muslimska världens mest enastående. Esfahan är bland annat känd för sin stora moské, paviljongen Chehel Sotoun, bron Siosepol samt Naqsh-e Jahan-torget

Esfahan omnämndes redan av astronomen och geografen Ptolemaios, det vill säga någon gång under 100-talet e Kr. Här bor idag 1,7 miljoner invånare och Esfahan är idag Irans tredje största stad.

Under din vistelse i Esfahan kommer du att besöka bland annat:

 • Chehel Sotoun, det berömda palatset med den långa vattenbassängen mitt i stadsparken.
 • Naqsh-e Jahan, torget på de iranska 20 000-rialssedlarna. Upptaget på Unescos världsarvslista sedan 1979.
 • Siosepol, den vackra täckta bron med 33 bågar. Här kan du promenera över floden i flera nivåer.

 

Teheran

Med sina 13 miljoner invånare är Teheran Irans största stad. Trots detta finns här plats för inte mindre än 739 parker! Teheran ligger på 1 137 meters höjd över havet och vintertid finns möjlighet till skidåkning i närheten. Två torn utgör landmärken för Teheran: Azadi-tornet (Shahyad) och Miladtornet. Några av de största sevärdheterna i övrigt är de kungliga palatsen och en rad berömda museer. Diamanten Daria-i-Noor, en av världens största, hör till stadens skatter.

Teheran har naturligtvis också mycket att erbjuda i form av shopping. Här finns såväl exklusiva affärer som traditionella basarer med lyxartiklar, hantverk och souvenirer. Förutom persiska mattor är några av specialiteterna vackra tyger, musikinstrument, kärl och kandelabrar i koppar.

Under din vistelse i Teheran kommer du att besöka bland annat:

 • Golestan-palatset, det äldsta av de historiska monumenten i Teheran och upptaget på Unescos världsarvslista. Palatset hör till de kungliga byggnader som tidigare omslöts av en stadsmur.
 • Sa’dabad-palatset, det historiska palatset där Irans president bor idag.
 • Mattmuseet, Teherans stora museum om persiska mattor.
 • Niavaran-palatset, ett historiskt palats bestående av många byggnader och ett museum.