Resa till Esfahan, Meybod, Yazd, Meymand, Kerman,Bam och Shiraz

16 dagar

Res med oss till poesins, rosornas och näktergalarnas stad Shiraz i sydvästra Iran och låt dig uppslukas av magin och atmosfären. Vi besöker Esfahan som är en av Persiens äldsta städer och rundresan i Kerman och Yazd provinser, belägna i öken. I resepaketet ingår flyg, transfer, visum, hotell, mat och utflykter.

Shiraz

Shiraz ligger i sydvästra Iran omgiven av en bergskedja. Staden grundades redan under förislamisk tid, med andra ord före 600-talet, och har idag omkring 1,5 miljoner invånare. När du hör namnet Shiraz kanske du tänker på vitt vin, och det stämmer att det har funnits vinproduktion här. Staden är känd för sina vackra trädgårdar och parker, men kanske allra mest för att många berömda diktare är födda här. Poeten Hafez’ mausoleum är en fridfull och vacker plats där Shiraz-borna gärna promenerar i trädgården och njuter av en kopp te i skuggan.

Under din vistelse i Shiraz kommer du att besöka bland annat:

 • Persepolis, eller Takhte Jamshid, den berömda forntida ruinstaden, upptagen på Unescos världsarvslista 1979. Persepolis började byggas 521 f Kr som en del av ett omfattande program av monumentala byggen. Staden förstördes delvis av Alexander den store år 331 f Kr och har under flera århundraden varit mål för arkeologiska expeditioner. Man trodde länge att Persepolis bara användes för rituella syften en gång om året men vet numera att staden var permanent bebodd och huvudstad i Akemeniderriket.
 • Arg e Karim Khan, en fästning från mitten av 1700-talet som idag bland annat är ett museum.
 • Naghshe Rostam, en arkeologisk gravplats med upp till 3 000 år gamla reliefer.
 • Bazar Vakil, Shiraz’ största basar med gamla butiker, badhus och vackra innergårdar. Här kan du köpa persiska mattor, kryddor, hantverk i koppar och antikviteter.
 • Poeten Hafez’ mausoleum. Hafez levde på 1300-talet och är populär än idag. Hafez verk är kända även i västvärlden och betraktades av Goethe som pärlor i världslitteraturen.

Esfahan

Esfahan är idag Irans tredje största stad, med 1,7 miljoner invånare. Staden omnämndes redan under 100-talet e Kr av Ptolemaios och är en av Irans äldsta städer. Esfahan är bland annat känd för bron Siosepol, paviljongen Chehel Sotoun, torget Naqsh-e Jahan och sin stora moské - monument som räknas som några av den muslimska världens mest enastående.

I Esfahan njuter man av att promenera runt i staden och flanera längs shoppinggatorna. Här finner du också vackra stadsträdgårdar som korsas av vattendrag och inbjuder till både vila och kontemplation.

Under din vistelse i Esfahan kommer du att besöka bland annat:

 • Chehel Sotoun, det berömda palatset med den långa vattenbassängen mitt i stadsparken.
 • Naqsh-e Jahan, torget på de iranska 20 000-riadssedlarna. Upptaget på Unescos världsarvslista sedan 1979.
 • Siosepol, den vackra täckta bron med 33 bågar. Här kan du promenera över floden i flera nivåer.

Kerman

Fantastiska staden Kerman i provinsen med samma namn ligger på 1 800 meters höjd omringad av vackra berg. Staden är den största i sydöstra Iran med drygt 800 000 invånare och vida känd för sitt kulturarv. Här kommer du att njuta av de många moskéerna och eldtemplen men också av vyerna och av miljön. Kerman finns nämligen med på listan över världens renaste städer sedan flera år tillbaka – här är luften så gott som fri från storstadsutsläpp. Även klimatet är mestadels behagligt med varma dagar och svala nätter. 

Själva klimatet och naturen i provinsen Kerman är däremot ett äventyr i sig. Bergstrakter och ökenområden ger stora variationer med ständigt snötäckta berg blandat med heta, torra öknar där våldsamma sandstormar tidvis drar fram om våren. Gandom Beryan räknas som kanske den hetaste platsen på jorden och i öknen kommer du att se märkliga naturfenomen. För paleontologer är provinsen dessutom ett fossilparadis – senast 2005 hittades här nya spår av dinosaurier. 

Under din vistelse i Kerman kommer du att besöka bland annat:

 • Kalutsdessa ökenformationer som inte finns någon annanstans i världen. Vad du kommer att se här är ett fenomen som uppstått genom årtusenden av extrem mark- och vattenerosion. På ett område cirka 40 km från staden Shahdad ligger de nu utspridda som rödbruna sandmonument i olika storlek och form. 
 • Gandom Beryan,”världens hetaste plats”. I skön och luftkonditionerad buss beger vi oss till detta gudsförgätna ställe där vetenskapsmän uppmätt världens högsta lufttemperaturer. Här är temperaturer upp till 71 grader Celsius inte ovanliga … 
 • Ganjali Khan badhus och basar,ligger vid Ganjali Square i gamla stan i Kerman. Badhuset från 1600-talet är rikt utsmyckat med ornament från Safavid-dynastins tid, med skulpterade och målade tak. Badhuset fungerar idag som antropologiskt museum. Ganjali basar är också 400 år gammal och sträcker ut sig längs en 100 meter lång valvgång med vackra målade väggar. Basaren är dock betydligt större  – tillräckligt för att hålla dig underhållen i timmar.
  Baghe Shazde (Shazdes trädgård), från mitten av 1800-talet är en verklig uppvisning i persisk trädgårdskonst. Trädgården är byggd på en sluttning med vackra fontäner och en lång, brusande vattenkaskad i många steg. Trädgården är upptagen på Unescos världsarvslista. 

Bam

Utanför staden Bam i provinsen Kerman besöker vi citadellen Arg-e Bam, uppförd för omkring 2 500 år sedan. Det här var en gång världens största byggnadsverk i tegel och lera, strategiskt belägen vid Sidenvägen. Stadsplaneringen är av särskilt intresse, med ett genialiskt system för naturlig ventilation och ett säkerhetstänk utöver det vanliga; när stadsporten var stängd fanns det ingen möjlighet för varken människor eller djur att ta sig in. Staden byggdes i etapper och de flesta byggnaderna tillkom under Safavid-dynastin (1501-1736 e.Kr.). 

Arg-e Bam övergavs 1850 - varför är inte helt klarlagt. Även stadens tillkomst råder det delade meningar om. Klart är att det var en viktig plats i regionen ekonomiskt och kommersiellt, framför allt kläder och textilier härifrån var berömda. Du kommer att beundra dess skönhet och vackra läge men märka av de stora skador som tillkom vid en jordbävning 2003. Arg-e Bam finns med på Unescos världsarvlista och återbyggs nu i samarbete med flera länder. 

Meymand


En resa till Meymand är en resa tillbaka till stenåldern, i alla fall om man får tro de historiker som hävdar att byn har varit bebodd i 12 000 år. Hur det än är med den saken kommer du att häpna över den uråldriga byn och de enkla, grottliknande byggnaderna. Du kommer också att glädjas åt att få se hur vanliga människor levt i öknen – här finns inga ståtliga palats och moskéer utan enkla bostäder.

Än i dag är Meymand bebodd, till stor del av herdar som bor i byn under vintern och förflyttar sig upp i bergen under sommaren. Andra säljer vilda örter, handgjorda korgar och traditionella filthattar. Meymand ligger i närheten av staden Babak och finns med på Unescos världsarvslista

Meybod

Ökenstaden Meybod är en oas med runt 70 000 invånare i närheten av Yazd. Stadens historia går tillbaka till förislamisk tid och Meybod var Irans huvudstad under Mozaffarid-eran. Meybod är en liten pärla omgiven av gamla stadsmurar, numera känd för sin keramik och sitt porslin.

Under din vistelse i Meybod kommer du att besöka bland annat:

 • Meybods kylskåp, en enorm byggnad som gjorde det möjligt att förvara is ända in i den varmaste perioden.
 • Mattmuseet i Meybod.
   

Yazd

Vårt besök till staden Yazd kommer att ge dig tillfälle att bättre lära känna och förstå den zoroastriska religionen. Zoroastrismen grundades av Zarathustra och var den dominerande religionen i Stor-Iran i över 2000 år. I staden Yazd finner du eldtemplet där en eld ska ha brunnit ända sedan 400-talet, och tystnadens torn, Dakhameh, som utgörs av enorma cirkelformade konstruktioner för de döda.
Yazd, som besöktes av Marco Polo 1272, är också känd som centrum för persisk arkitektur. Staden har en dryg miljon invånare och ligger några hundra kilometer sydost om Esfahan, omgiven av öken och salta sjöar.

Under din vistelse i Yazd kommer du att besöka bland annat:

 • Atashkade Zartoshtian, det berömda eldtemplet med den brinnande elden.
 • Meidane Amir Chakhmagh, ett komplex av byggnader som bland annat består av en moské vid en öppen plats, ett badhus och en brunn. Amir Chakhmagh är känt för sina symmetriska alkover som lyses upp efter mörkrets infall.
 • Dolat Abad, en av nio trädgårdar i Iran som är registrerade på Unescos världsarvslista.
 • Chak Chak, en grotta med en helig eld uppe på en klippvägg i ett öde ökenlandskap utanför staden Yazd. Viktig vallfärdsort för zoroastrier från hela världen och Irans heligaste zoroastriska plats.