Hotell & Mat

Hotell

Vi samarbetar med olika hotell i landet. Med oss bor du säkert och bekvämt på fyr-femstjärniga hotell. Vi kan hjälpa dig att boka Hotellrum i Iran. Kontakta oss för mer information.

Det persiska köket – en av världens äldsta matkulturer 

Det persiska köket – en av världens äldsta matkulturer
Den persiska maten har påverkat och inspirerat matlagningen i en rad länder såsom Grekland, Turkiet och Indien. Därmed kommer du att känna igen vissa gemensamma drag: vissa såser i kombination med ris kan få dig att tänka på indisk mat, till exempel. Till skillnad från den indiska maten är iransk mat sällan särskilt stark men däremot rikligt kryddad och med många smakkombinationer. Liksom i andra orientaliska länder dukar man också upp all mat till en buffé, istället för att servera förrätt, varmrätt och efterrätt i tur och ordning.

Ett utmärkande drag för just det iranska köket är att man tillsammans med kött använder bär eller puré av granatäpple i maträtterna för att få till en syrlighet. Det här känner du förstås till från svensk husmanskost med exempelvis lingon till köttbullar eller wallenbergare. Torkade bär, söt frukt, nötter, grönsaker och givetvis saffran spelar huvudrollen i maträtter som ofta innehåller fågel eller lamm. Till maten hör ofta också sallad med en yoghurtdressing, och ris som serveras knaprigt. Istället för efterrätt finns ofta te och inkokt eller färsk frukt.