Fakta om Iran

inför din resa

Det finns gott om fakta om Iran som du kan ta del av innan din resa på annat håll och vår ambition här på sidan är inte att ge en heltäckande bild av landet. I stället ger vi dig några korta fakta som kan hjälpa dig i din egen reseplanering.
Välkommen att höra av dig om det är något du undrar över.

Fakta Iran

 

Huvudstad Teheran (8,4 miljoner invånare)
Officiellt språk Persiska
Statsskick Islamisk republik
Valuta Iransk rial (IRR)
Tidszon UTC +3,5
Invånare 76,9 miljoner
Yta 1 648 195 km2
Största sjö Kaspiska havet
Religion Majoritet Islam
Landsnummer (telefon) +98
Domän (internet) .ir

Hur stort är Iran?

Iran är tre och en halv gånger så stort som Sverige och har cirka 67 miljoner fler invånare. På denna yta ryms både miljonstäder, högplatåer, höga berg och svårtillgängliga ökenområden. De flesta iranier bor i de norra och västra delarna av landet.

Vad är det för väder i Iran?

Eftersom landet är så stort och består av så många olika typer av landskap varierar också klimatet i olika delar av landet. Beroende på säsong och var du befinner dig kan du alltså få uppleva heta sommardagar framför allt i inlandet, eller kalla vinterdagar i bergstrakterna.

För att bilda dig en uppfattning kan du besöka vädertjänsten yr.no och där surfa runt. Börja till exempel med att se vad det är för
väder i Teheran idag.

Klarar man sig på engelska?

Många välutbildade och framför allt yngre personer i Iran talar utmärkt engelska. Med oss på resan kommer vi alltid att ha en svenskspråkig person och guiderna på plats är antingen svensk- eller engelskspråkiga. Officiellt språk i Iran är persiska och drygt hälften av befolkningen har persiska som förstaspråk.

Är det något jag bör tänka på gällande maten?

Enligt Vårdguiden 1177 kan du tryggt äta sallad och andra grönsaker på restauranger i Iran men de råder dig samtidigt att precis som i Sverige skala frukt och självklart alltid skölja grönsaker som du köper själv. Vårdguiden rekommenderar också att du undviker mat som stått framme länge i varma lokaler samt rå fisk och råa skaldjur. Kokt eller väl genomstekt mat är alltid att föredra.